Hertenbiefstuk met noten, aardappelgratin en zuurkool

Zachte zuurkool gestoofd in eendenvet en witte wijn, geserveerd met hertenbiefstuk, aardappelgratin en rode wijnjus.

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
30 minuten
Wachttijd
1 uur

Bereidingswijze

  1. Verwarm het eendenvet in een braadpan en bak hierin de ui met het karwijzaad 5 minuten op middelhoge stand. Voeg de zuurkool, de laurier en de witte wijn toe en stoof alles 1 uur op een laag vuur met het deksel op de pan. Roer af en toe.
  2. Kook de jus de veau met de fond en de rode wijn in een steelpan tot de helft. Meng met de cranberry confituur en laat nog even doorstoven. Zeef en zet apart.
  3. Bereid de gratin volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Dep de biefstukken droog en bestrooi met peper en zout. Meng daarna de amandelen, de walnoten en de pompoenpitten door elkaar en wentel de biefstukken erdoor. Verhit de boter en bak hierin de biefstukken 5 minuten op middelhoge stand rondom lichtbruin. Leg de biefstuk op een ovenschaaltje en zet 20 minuten in een oven of warmhoudkast van 55ºC zodat de biefstuk warm is vanbinnen maar zeker niet gaar.
  5. Bak daarna het ontbijtspek 5 minuten in een droge, hete pan rondom bruin. Laat afkoelen en verkruimel de sneetjes grof. Meng het spek met de zuurkool. Snijd vervolgens de biefstukken in dikke stukken. Serveer de zuurkool met de biefstuk en leg er een schijfje gratin naast. Serveer met de saus.

Ingrediënten

  • 2 el eendenvet of boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • ½ tl karwijzaad
  • 250 g zuurkool, uitgelekt
  • 1 vers laurierblad
  • ½ fles witte wijn
  • 100 ml jus de veau
  • 200 ml wildfond
  • 100 ml rode wijn
  • 2 el cranberry confituur
  • 4 dikke schijfjes aardappelgratin
  • 4 hertenbiefstukken van ca. 100 g
  • 2 el amandelen, grof gehakt
  • 2 el walnoten, grof gehakt
  • 2 el pompoenpitten, grof gehakt
  • 4 sneetjes ontbijtspek

Publicatie datum: 28 augustus 2024