Appeltaart met een twist

Appeltaartje van bladerdeeg, 5-spicesslagroom, gedroogde en gekonfijte appel en rozijnen.

Gang
Nagerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
35 minuten
Wachttijd
6 uur

Bereidingswijze

  1. Bak het bladerdeeg tussen 2 siliconen bakmatjes of bakpapier met een plateau erop voor gewicht gedurende circa 20 minuten op 180°C. Verwijder het plateau en het bakmatje van het bladerdeeg, bestrooi met een zeef met poedersuiker en bak nog enkele minuten verder af. Klop de slagroom op met de suiker en het vijfkruidenpoeder en doe over in een spuitzak.
  2. Snijd 1 appel dun op de mandoline, haal door de karamelsiroop (bewaar deze) en droog op bakpapier circa ongeveer 6 uur in de oven op 75°C. Bewaar de appels tot gebruik in een afsluitbare bak.
  3. Schil de overige appels en steek ze uit met een pommes-parisienneboor en gaar ze op middelhoge stand in de karamelsiroop gemengd met de witte wijn. Laat ze in het vocht afkoelen. Leg de appels op een zeef en droog ze daarna kort op keukenpapier. Marineer intussen de rozijnen met twee eetlepels appelkookvocht gemengd met de calvados.
  4. Bedek de rand van de helft van de bladerdeegplakken met de gekonfijte appel en toefjes vijfkruidenslagroom. Leg de rozijnen erop. Doe hetzelfde met de andere bladerdeegplakken en dresseer deze op de eerste.
  5. Garneer het taartje met de chocolade steranijs, chocolade vanillestokjes en een gedroogd appelschijfje.

TipBereid de appeltjes van tevoren voor. Bak de schijfjes bladerdeeg ruim van tevoren af. Je kunt deze in een afsluitbare bak bewaren.

SmaaktipDresseer het gerecht zo dat je de smaken mooi kunt combineren.  

Ingrediënten

  • 8 rond uitgestoken plakken bladerdeeg
  • Poedersuiker, naar eigen inzicht
  • 5 dl slagroom
  • 50 g suiker
  • 1 tl Chinese vijfkruiden
  • 7 Elstar of Jonagold Appels
  • 1,5 dl karamelsiroop
  • 3 dl witte wijn
  • 100 g gele rozijnen
  • Scheutje calvados
  • 4 stuks chocolade steranijs
  • 4 chocolade vanillestokjes

Publicatie datum: 28 augustus 2024

Gerelateerde recepten